Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com

October 2014
Mill Hill Jail & Barn Site Accessibility Design
Norwalk, Connecticut

Mill Hill is a steep topographic feature near the head of the Norwalk Harbor with and array of colonial structures. The Norwalk Historical Commission challenged Heritage Landscapes to provide year-round ADAABAG compliant access between museum buildings, cemetery, and overlooks at the crest of the hill and the historic jailhouse, barn, and parking at the margin. Site disturbance and retention of historic character were addressed by minimizing incursion into the slope and minimizing the use of steps and railings.  Where necessary to transition the steep terrain, Heritage Landscapes worked with the client to select historically harmonious materials for walks, landings, steps, railings, and walls. Sensitivity to the experience of visitors using the access routes informed the design by increasing the separation of pedestrian use from vehicular circulation. Consideration of wider access issues for Mill Hill targeted the goal of improved walkability to increase museum visitation and link to amenities in the town center.

View of the jailhouse at Mill Hill.

Access improvement construction in progress.

View of the barn and jailhouse from above.

Panoramic view of the Mill Hill site.